9 Mayıs 2021 Pazar

Ukraynalılar için Aziz George kurdelesi ayırımcılık ve Ukraynafobinin sembolüdür.

 

2005’ten itibaren Rusya’da ve diğer post Sovyet ülkelerinde Zafer Günü kutlanırken tören katılımcıları, devlet adamları ve sıradan vatandaşlar anlamını ve tarihçesi bilmedikleri Aziz George kurdelesini takıyorlar.

Aziz George Kurdelesi Rusya'da yaygın olarak tanınan askeri/tarihi semboldür. Kurdele üç siyah ve iki turuncu çizgiden oluşan çift renk desenden oluşur. Bu sembol II. Katerina tarafından kabul edilerek Rusya İmparatorluğu’nun verdiği yüksek askeri ödüllerin süslemesinde kullanılmıştı. Ancak, 1917’de hükümetin başına Bolşeviklerin gelmesiyle birlikte, Çarlık zamanında oluşan eski ödül verme sistemi yok edilmişti. O zamanlarda Aziz George kurdelesi Bolşeviklere karşı iç savaşta savaşan Beyazların ödül verme sisteminde kullanılıyordu.

II. Dünya Savaşı sırasında Aziz George kurdelesi başında faşistlerin tarafına geçip Stalin- Bolşevik rejimine karşı savaşan Vlasov’un olduğu Rus Kurtuluş Ordusu’nda kullanılıyordu. Buna ek olarak Rusya İmparatorluğu zamanında Rus Kurtuluş Ordusu’nun birçok askerine komünizm ile mücadele ettikleri için Aziz George nişanı veriliyordu. Bu yüzden çok sık faşistlerin askeri üniformalarını Aziz George kurdelesi süslüyordu.

Savaştan sonra Rus Kurtuluş Ordusu’nun üyelerinin çoğunluğu Sovyet hükümetine teslim edilmişti, birçoğu mahkemesiz kurşuna dizilmişti, ordunun komutanları ise 1 Ağustos 1946’da Moskova’da asılmıştı.

Dolayısıyla, 70 sene önce Aziz George kurdelesini takan insanlar yerlerinde öldürülmüştü. Prag’ın kurtuluşu esnasında Rus Kurtuluş Ordusu’nun yaklaşık 600 askeri kurşuna dizilmişti.

Böylece, Aziz George kurdelesinin II. Dünya Savaşı’nda galip çıkan insanlarla hiçbir bağlantısı olmadığı gibi Sovyet ödül verme sisteminde de yer almamıştı.

Günümüzde bu kurdeleyi Dniyester ve Gürcistan şimdi ise Ukrayna, işgal altında olan Kırım’daki teröristler, kendi çıkarları için halklarına ihanet eden tanınmayan cumhuriyetler yöneticileri üzerinde görebiliriz.

Ukraynalılar için Aziz George kurdelesi ayırımcılık ve Ukraynafobinin sembolüdür. Bu kurdeleyi takan insan ilk fırsatta eline silah alıp Ukrayna’ya karşı savaşmaya çıkabileceğini sergilemektedir. Bu kurdele Rus işgalcilerin sembolüdür. Bu yüzden bu kurdeleyi zafer sembolü olarak kullanmak mümkün değil. Bu kurdelenin kullanılması Ukrayna halkının ve eski SSCB ülkelerinin Nazi Almanya’sına karşı mücadelede verdiği kayıpların ikinci plana koymak demektir. Ukrayna’da ve Rusya Federasyon’u dışında bulunan ülkelerde bu kurdelenin geleceği yoktur.

Ukrayna halkı Nazilerle mücadele savaşında zafer almak için büyük bir katkı yaptı ve aynı zamanda II. Dünya Savaşı’nda en çok zarar gören halklardan biri oldu. 1941-1945 yıllar arasında SSCB Kızıl Ordusu’na toplamda 30 milyon SSCB vatandaşı alınmıştı (Almanya 16milyon vatandaşı harekete geçirmişti). Sovyet Silahlı Kuvvetlerine Ukrayna’dan (DİKKAT) 9 milyonu aşkın kişi alındı.

Ukrayna’ya karşı Rusya’nın saldırganlığı ve zaferde Ukrayna halkının rolünü çirkin bir şekilde göstermeye çalışan Kremlin propagandası üzerinde II. Dünya Savaşı sırasında yaşananların yeniden incelenmesi başlandı ve Sovyet döneminde oluşan mit ve klişelerinin yıkılması üzerinde çalışılıyor.

Ukrayna’da kabul edilen “1939-1945 yıllar arasında II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferi ebedîleştirme” kanununa göre 8 Mayıs Ukrayna’da Anma ve Barış günü olarak kabul edilmiştir.

Böylece, Ukrayna 8 ve 9 Mayıs günlerini Avrupa tarzına yakın olan bir şekilde Anma ve Barış gününü kutluyor. 2014 YILINDAN İTİBAREN BAYRAMIN YENİ SEMBOLÜ OLARAK GELİNCİK KABUL EDİLMİŞTİR.

Kurdele, Ukrayna ve bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinde (gibi) yaygın olarak ayrılıkçılığın bir sembolü haline gelmiştir. Ukrayna hükümeti Zafer Günü'nde Aziz Yorgi kurdelesinin basın yoluyla gösterilmemesi için girişimlerde bulunmuştur. Bunun yanında kurdele taşıyan kişilere ülkeye giriş yasağı getirmiştir.

Kaynak:

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği/ Посольство України в ТурецькійРеспубліці

Сьогодні виповнюється 32 роки дипломатичним відносинам між Туреччиною та Україною.

Bugün Türkiye ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerin 32. yıl dönümü. İki ülke, ilişkilerin kurulduğu 1992 yılından bu yana işbirliği,...

Popüler Yayınlar